طبق نتایج آخرین ارزیابی سریع وضعیت اعتیاد در کشور در حال حاضر دامنه اعتیاد 800 هزار تا یک میلیون و 700 هزار نفر را در کشور در بر گرفته است.
به گزارش ایسنا، دکتر حسن رفیعی، رئیس سابق مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد مخدر "موسسه داریوش"، یکی از مجریان طرح ارزیابی سریع وضعیت اعتیاد در کشور در سال 86 که توسط یک گروه پنج نفره با سرپرستی دکتر هومان نارنجیها، کارشناس موسسه داریوش، از سوی موسسه داریوش زیر نظر دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اجرا شده است، با اشاره به این که برآورد تعداد معتادان کشور، تعیین نیم رخ جمعیتی معتادان و همچنین دستیابی به ویژگیهای جمعیت پنهان درگیر اعتیاد از اهداف اصلی انجام این تحقیق بود، به استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی یا ماهی نشاندار برای ارزیابی وضعیت کنونی اعتیاد در ایران در RSA86 اشاره و اظهار کرد: در این تحقیق هشت هزار پرسشنامه کمی و بیش از یک هزار پرسشنامه کیفی در اختیار حدود 9 هزار نمونه قرار گرفت.
وی با بیان این که در این تحقیق پنج هزار و 943 معتاد خیابانی تحت پرسش قرار گرفتند، افزود: دو هزار و 105 نفر از این تعداد در سال گذشته دستگیر شده بودند که از این تعداد نیز 811 نفر به مراکز درمانی دولتی و یک هزار و 117 نفر به مراکز درمانی خصوصی مراجعه کرده بودند.
5 درصد معتادان کشور زن هستند
رییس سابق موسسه داریوش با اشاره به این که سال گذشته در کل کشور 289 هزار و 957 نفر به جرم مصرف مواد مخدر زندانی شده و 190 هزار و 852 نفر نیز در سراسر کشور به مراکز درمانی دولتی مراجعه کرده بودند در ادامه به نتایج به دست آمده از تحقیق RSA86 اشاره و اعلام کرد: طبق نتایج این تحقیق هم اکنون پنج درصد معتادان کشور زن هستند که این تعداد نسبت به RSA انجام شده در سال 83 دو درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به این که RSA86 اساسا در شهرهای اصلی کشور با مقایسه 10 اقلیم انجام شده است، افزود: 93 درصد معتادان شهری ایران طبق نتایج این تحقیق، بیش از یک سال در شهر به سر برده و روستایی تبار نیستند.
رفیعی با اشاره به تحول مثبت در ترکیب سنی معتادان بیان کرد: جمعیت زیر 20 سال و 20 تا 24 سال معتادان در مقایسه با سال 83 از کاهش مطلوبی برخوردار بوده و به ترتیب از پنج به سه و از 17 به 15 درصد کاهش یافته است.
وی با تاکید بر این که میانگین سنی معتادان نیز در مقایسه با سال 83 افزایش یافته است خاطر نشان کرد: نتایج این تحقیق نشان داد که نگرانی از کاهش سن اعتیاد چندان موضوعیت ندارد، زیرا حداقل در فاصله سالهای 83 تا 86 سن اعتیاد در کشور کاهش نداشته است.
میانگین درآمد معتادان 360 هزار تومان در ماه است
عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در ادامه به وضعیت تحصیلات و تاهل معتادان کشور نیز اشاره و عنوان کرد: 70 درصد معتادان کشور زیردیپلم هستند که این نتیجه نسبت به سال 83 چندان تغییری نداشته است؛ علاوه بر این وضعیت تاهل معتادان نیز نسبت به RSA گذشته با تغییر چندانی روبرو نیست.
وی با اشاره به این که 20 درصد معتادان کشور در حال حاضر در مسکن شخصی، 25 درصد در مسکن استیجاری و 42 درصد در منزل پدری زندگی میکنند، اعلام کرد: طبق نتایج این تحقیق متوسط درآمد ماهانه معتادان 360 هزار تومان در ماه است که 160 هزار تومان از این درآمد به طور متوسط صرف اجاره بهای مسکن میشود.
30 درصد از معتادان کشور فاقد شغل هستند
رفیعی با اشاره به ترکیب شغلی معتادان نیز گفت: درصد قابل توجهی از معتادان کشور کارگر هستند.
وی با اشاره به این که در مجموع 30 درصد از معتادان فاقد شغل هستند، بیان کرد: از این تعداد 70 درصد بیکار و بقیه خانهدار یا بازنشسته هستند.
رییس سابق موسسه داریوش همچنین اعلام کرد: 9 درصد از معتادان کشور اعلام کردند که اعتیاد عامل اصلی بیکاری آنها بوده و 12 درصد نیز اعلام کردند که از پیش از آغاز اعتیاد خود بیکار بودهاند.
16 درصد معتادان از طریق خرید و فروش و حمل مواد ارتزاق میکنند
رفیعی در ادا
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، خیابان پارس دوم ، مجتمع مریم ، واحد 46
تلفن : 32347879 - 031