اعتیاد یک اصطلاح غیر علمی عامیانه است که هنوز هم به کار می رود این اصطلاح تلویحاً به معنای وابستگی روانی، دنبال مواد گشتن، وابستگی جسمی تحمل دارویی و نیز تباهی جسمی و روحی مربوط به آنرا در بر می گیرد.
سوء مصرف :
استفاده غیر عادی از یک ماده ( خواه مخدر یا حتی دارویی مثل قرص های کدئین ) را می گویند که اگر چه فرد گاملاً به آنها وابسته نشده است اما عوارض جدی پزشکی و قانونی برای او به همراه دارد . معمولاً مصرف مواد مخدراز مصرف تفریحی ( گاه به گاه ) شروع شده و به تدریج به سوء مصرف و بالاخره وابستگی می انجامد.( معمولاً کمتر کسی پیدا می شود که مواد را از ابتدا به قصد وابسته شدن ( اعتیاد) مصرف کرد ه باشد.اما به دلیل پدیده ای به نام تحمل این اتفاق اجتناب ناپذیر است .)
تحمل :
یعنی اینکه پس از مدتی مصرف یک ماده، دیگر آن ماده در بدن تأثیری نداشته و برای حصول نتایج قبلی (سرخوشی ـ سرکیفی و… ) باید میزان مصرف آنرا اضافه کرد مثلاً اگر فردی روزی یک نخود تریاک می کشیده به تدریج مجبور است روزی 2 نخودمصرف کند.
وابستگی :
به نیاز جسمی یا روانی ( یا هر دو) برای ادامه مصرف ماده را گویند.وابستگی روانی: یک نوع عادت کردن ( خو گرفتن) است میل شدید و دائمی برای مصرف ماده اما وابستگی جسمی که بر اثر تحمل به وجود می آید عادت کردن بدن به ورود ماده مخدر به آن است. به طوری که اگر ماده به بدن نرسد علائم محرومیت پیدا می شود یعنی یک سری تغییرات شدیدٍ و غیر قابل تحمل در اعضاء مختلف بدن بوجود می آید.
عوارض اعتیاد :
عفونتها :
انواع عفونتهای میکروبی و قارچی در دریچه های قلبی ـ ریه ـ ادم(تورم ریه ) ـ آمبو لیسم ریوی ( جمع شدن آب در ریه )ـ هپاتیتB و Cایدز ( در معتادان تزریقی بسیار بالاست )
عوارض پوستی :
زخمهای ناشی از تزریق (اسکار )ـ آبسه ـ فلبیت ( تورم و ناراحتی رگهای خونی)
عوارض کبدی :
هپاتیت ، اختلال در کبد ، مجاری صفراوی ـ از کار افتادن کبد ـ اختلال در هضم و جذب غذا ـ ضعف بسیارشدید جسمی
عوارض دستگاه تناسلی و هورمونی :
عفونتهای کلیوی ـ سرطان مثانه ـ انزال خود بخودی اختلالات میل جنسی در مرد و زن ـ کاهش هورمونهای جنسی.
عوارض گوارش :
یبوست مزمن، اسهال ، سرطان روده بزرگ ، دردهای گوارشی، ضعف اشتها ، زخم معده و اثنی عشر، استفراغ ، تهوع.
عوارض روانی :
افسردگی ، خودکشی و اقدام به آن ، تحریک پذیری شدید ، عصبانی بودن و پر خاشگری ، بیقراری ، بی خوابی،و بدخوابی، اختلال در تمرکز، توجه، حافظه ، قضاوت ، توهم ، هذیان و …. بالاخره بیماریهای شدید روانی.
عوارض اجتماعی :
عوارض شغلی ، افزایش بیکاری ، مشکلات اقتصادی ، خانوادگی ، گسترش اعتیاد( هر معتاد در عمر خود حداقل 10 نفر را به کام اعتیاد می کشاند.) افزایش جرائم اجتماعی مثل فحشاء سرقت ، قتل ، افت تحصیلی و… .
درمان :
طبیعتاً مانند هر بیماری دیگری پیشگیری بهترین نوع درمان است . ( اتخاذ تدابیری جهت جلوگیری از ورود مواد مخدر به کشور ، آموزش خانواده ها جهت تربیت صحیح ،کاهش بیکاری ، افزایش مهارتهای فردی ، پر کردن اوقات فراغت نو جوانان و جوانان ، افزایش روحیه اعتماد به نفس و خود باوری در افراد همگی در کاهش این بلای خانمانسوز مؤثر است. ) پس از پیشگیری اولیه معمولاً درمان به چند گروه عمده تقسیم می شود: درمانهای بستری ، نیمه بستری، سر پایی ، با استفاده از داروهای تخفیف دهنده علائم ، با استفاده از داروهای وابستگی زا ، با استفاده از داروهای ایجاد کننده محرومیت ، طب سوزنی ، روان درمانی ، هیپنوتیزم ، اجتماعات درمانی TC و گروههای معتادان گمنام NA مدی تیشن و… . کاربرد بعضی روشهای فوق کاملاً مورد تأیید است.بعضی دیگر محل تردید و بعضی روشها نیز بنظر می آید کارایی لازم را نداشته باشد. به یاد داشته باشید که همواره تنها در مراکز مجاز ترک اعتیاد که زیر نظروزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی فعالیت دارند، اقدام به ترک نمائید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، خیابان پارس دوم ، مجتمع مریم ، واحد 46
تلفن : 32347879 - 031